**Gelukkig Leven Checklist**

Check deze lijst met jou leven, geef punten: 

1 – niet
2 – soms
3 – aardig
4 – best wel
5 – super goed!

**Stressbeheersing:**

 1. Ik heb effectieve strategieën om stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen of meditatie.
 2. Ik kan mijn gedachten en emoties beheersen, zelfs in stressvolle situaties.
 3. Ik neem regelmatig pauzes en rust om mijn geest te kalmeren.

**Zelfzorg:**

 1. Ik zorg goed voor mijn lichaam door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen.
 2. Ik neem de tijd om dingen te doen die ik leuk vind en die me energie geven.
 3. Ik erken mijn behoeften en geef mezelf de nodige rust en ontspanning.

**Dankbaarheid en Genieten:**

 1. Ik waardeer de kleine dingen in het leven en ben dankbaar voor wat ik heb.
 2. Ik neem de tijd om te genieten van de momenten van vreugde en geluk in mijn leven.
 3. Ik focus me op het positieve en probeer altijd een optimistische kijk te behouden.

**Grenzen stellen:**

 1. Ik kan duidelijk mijn grenzen aangeven en zeggen wat ik wel en niet wil.
 2. Ik zeg nee tegen verzoeken of situaties die niet goed voor mij zijn.
 3. Ik respecteer de grenzen van anderen en verwacht hetzelfde van hen.

**Persoonlijke Groei:**

 1. Ik ben altijd op zoek naar manieren om mezelf te verbeteren en te groeien.
 2. Ik sta open voor nieuwe ervaringen en uitdagingen die me helpen te evolueren.
 3. Ik werk aan het ontwikkelen van een positieve mindset en het cultiveren van veerkracht.

Uitslag:

15 punten: Gaat niet erg lekker
30 punten: Een beetje gelukkig
45 punten: Behoorlijk gelukkig
60 punten: Erg gelukkig
75 punten: Extreem gelukkig

Checklist ✅ doorlopen? En wil je nog een paar punten meer scoren?
Dan geef ik je nu een aantal super helpende en praktische tips om er gelijk mee aan de slag te gaan:

**Stressbeheersing:**
Stel, je hebt een drukke dag gehad op het werk en je voelt de spanning oplopen. In plaats van toe te geven aan stress, probeer een korte  ademhalings-oefening te doen. Adem diep in door je neus terwijl je tot vier telt, houd je adem vast voor twee tellen, en adem langzaam uit door je mond terwijl je tot zes telt. Herhaal dit en voel hoe je lichaam kalmeert.
• Oefening:
Neem vijf minuten de tijd om te gaan zitten in een comfortabele houding en je te concentreren op je ademhaling. Merk de sensatie van de lucht die je neus binnenkomt en je longen vult, en voel hoe elke uitademing spanning loslaat. Laat je gedachten komen en gaan zonder eraan vast te houden.

**Zelfzorg**:
Denk aan iets dat je ontspanning en vreugde brengt, zoals een warm bad nemen, een wandeling maken in de natuur, of tijd doorbrengen met een dierbare vriend. Het is belangrijk om deze zelfzorgactiviteiten regelmatig in je leven op te nemen om je energie en veerkracht te behouden.
• Oefening:
Maak een lijst van vijf dingen die je energie geven en je gelukkig maken. Kies er elke week minstens één uit om te doen en merk op hoe je stemming verbetert.

**Dankbaarheid en Genieten**:
Neem elke avond de tijd om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een glimlach van een vreemdeling of een heerlijke kop koffie in de ochtend. Door je te richten op dankbaarheid, train je je brein om de positieve aspecten van het leven te zien.
• Oefening:
Maak een dankbaarheidsdagboek waarin je dagelijks noteert waar je dankbaar voor bent. Voeg details toe aan je notities om de positieve emoties te versterken.

**Grenzen stellen**:
Stel jezelf een grens door “nee” te zeggen tegen activiteiten of verzoeken die niet bijdragen aan je welzijn. Dit kan betekenen dat je sociale verplichtingen afwijst wanneer je te veel op je bord hebt liggen, of duidelijk communiceert over je behoefte aan ruimte en tijd voor jezelf.
• Oefening:
Oefen met het assertief uiten van je grenzen door een situatie te visualiseren waarin je “nee” moet zeggen. Oefen het op een vriendelijke maar duidelijke manier.

**Persoonlijke Groei**:
Kies een vaardigheid of interesse waar je meer over wilt leren en maak een plan om dit te onderzoeken. Dit kan variëren van het leren van een nieuwe taal tot het volgen van een online cursus over persoonlijke ontwikkeling.
• Oefening:
Stel een doel voor jezelf om binnen een bepaalde periode een bepaalde vaardigheid te ontwikkelen. Maak een stappenplan met kleine, haalbare doelen om dit te bereiken.

🌟 En als je het zelf niet kunt, of een beetje hulp kunt gebruiken, staat Myimperium altijd voor je klaar om je hiermee te helpen.
Samen jouw gelukkigste leven leiden! 🌟